List rodičom o domácom vzdelávaní

Milí rodičia,

     tí, ktorí ste sa rozhodli prevziať zodpovednosť za vzdelávanie svojich detí, vitajte v zbore rodičov-učiteľov. Váš domov, rodina a okolie sú vašou pravou školou a vy tými najlepšími učiteľmi. Máte všetko potrebné na to, aby ste hodnotne vzdelali svoje deti. Nezastupujete učiteľov, ani školskú inštitúciu. Ak nie ste vyštudovaní pedagógovia, aby bola naplnená litera zákona, potrebujete kvalifikovaného garanta. Ale to je všetko. Ďalej je to len a len na vás. Či si už najmete súkromného pedagóga alebo dáte dieťa do komunitnej či na podobnej myšlienke založenej školy, vaša je zodpovednosť za vzdelávanie potomka.

     Domáce vzdelávanie je predĺžený spoločný čas, darovaný deťom a rodičom. Má nekonečné množstvo variácií. Je tak výnimočné, ako je výnimočná každá rodina. Je to krásna a náročná cesta spoločného učenia sa. Vyžaduje trpezlivosť a porozumenie všetkých členov rodiny. Zároveň je to jednoduché, každodenné bytie s množstvom príležitosti prirodzeného vzdelávania. Môžete si vybrať, akým spôsobom ho absolvujete. Máte na to (štyrikrát) desať mesiacov. Za ten čas stihnete urobiť mnoho objavov. Je to skutočne vzrušujúca cesta.

Sprevádzať vás na nej môže množstvo krásnych detských kníh, od encyklopédií, cez beletriu až po poéziu. V prírode objavíte všetko, čo potrebujete vedieť o jej fungovaní. Rovnako, ako technika, ktorou sme obklopení, ponúka miesto moderné vzdelávanie i pre rozličné experimenty. Nikdy predtým nebol celý svet tak blízko, nemali sme dostupných toľko informácií. Potrebujeme vedieť sa v nich orientovať, mať prehľad, vedieť si vybrať. Zdravé hodnoty, kritický úsudok, schopnosť prekonávať prekážky, tešiť sa zo života. To je to podstatné, čo máme deťom odovzdať.

Po ceste sa veľa hýbte, spievajte. Buďte všímaví a pozorní. Zapojte všetky zmysly. Majte otvorenú myseľ a vnímavú dušu. I tá najmenšia drobnosť či udalosť vám môže poskytnúť veľa vzdelávacích podnetov.

Prajem vám šťastnú cestu.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

CAPTCHA *