Školstvo bez kultúry neprežije

Keď som písala šlabikárovú knižku, predstavovala som si, ako z nej bude deťom čítať umelkyňa, či umelec. Rozohrá emócie, vdýchne písmenám život, vtiahne nás do deja a vzbudí túžbu počúvať ďalej …

Bez umenia a kultúry školstvo neprežije.
Podržať umenie aj v náročnejších časoch je v záujme nás všetkých. Svojou poetikou nám to už niekoľko generácií odkazuje i známy český básnik František Hrubín. V jeho veršovanej detskej knižke o svrčkovi a mravcoch. Kým mravce v lete chystali zásoby na zimu, svrček sa o nič nestaral, len na husliach vyhrával. Keď prišla v zime na hladného svrčka ťažká chvíľa, mravce ho nenechali zahynúť. Priniesli ho k sebe domov a za hudbu, ktorou im v lete spríjemňoval prácu, sa mu odvďačili štedrou hostinou. Keď sa svrček posilnil požiadali ho, aby im opäť hral. Tentokrát do tanca a pre zábavu.

Spomeňme si, ako často sa v školách dožadujeme kultúrnosti. Chceme, aby sa deti vedeli “správať”. Umenie môže prispieť k výchove a rozvoju osobnosti detí viac, ako školské poriadky a poznámky. Ak dostane možnosť a podporu. Minimálne morálnu.

Pandémia koronavírusu obmedzila mnohé kultúrno-spoločenské aktivity.  Sme radi, že sme stihli vydanie knižky ešte v čase pred ňou. Ďakujeme prvej dáme nitrianskeho divadla, pani herečke Eve Pavlíkovej a majstrovi slova, pánovi spisovateľovi Tomášovi Janovicovi, že svojou prítomnosťou a charizmou urobili z jej privítania do života skutočný kultúrny zážitok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

CAPTCHA *