Užívajte si svoje rodičovstvo, nie školský polrok

Ak chcete nechať deťom užívať si detstvo, urobíte to najlepšie tak, že si s nimi užijete rodičovstvo. Rodičovská výchova nemá výnimky. Čas ani pandémia nezastaví. Nedá sa posunúť, ani odložiť na lepšie časy.

Rutina denného režimu v uzavretom priestore dáva rodičom riadne zabrať. Denne sú vystavení opakovaným previerkam trpezlivosti. Skúšaní, koľko ich nervový systém ešte unesie. No práve v náročných podmienkach nepretržitej rodinnej prevádzky sa deti môžu naučiť najviac. Nie z poučiek a moralizovania, ale z priamej skúsenosti. Žitím a pozorovaním. Preberaním vzorov správania sa dospelých.

Sociálna izolovanosť od kamarátov nemusí na deťoch zanechať negatívne stopy, ak rodičia zvládnu svoju rolu so cťou. Netreba byť najlepšími, ani byť neustále k dispozícií detským hrám, či úlohám.  Dôležité je preukázať životnú odvahu, schopnosť čeliť výzvam,  nevzdávať sa, vedieť si poradiť, vážiť si a milovať život. Naučiť deti tieto zručnosti používať je to najlepšie, čo môžu rodičia svojim potomkom odovzdať. Teraz i pre budúcnosť.

Milí rodičia, krízou vyčerpaní i posilnení, deti vyrastú skôr, ako sa nazdáte. Sústreďte sa na vzťahy s nimi. Tie vám budú oporou v každom čase. Nestresujte sa pre školské hodnotenie, či už polročné, alebo akékoľvek. Čo sa majú deti v škole naučiť, naučia sa. Skôr, či neskôr. Keď nie teraz, tak vtedy, keď to budú samé potrebovať.

Rozvíjajte vzájomnú úctu, dôveru, empatiu, zodpovednosť a ohľaduplnosť. Podporujte v deťoch túžbu po poznaní, povzbudzujte prirodzenú detskú zvedavosť. Veľa sa rozprávajte, rozoberajte, argumentujte. Čítajte.  Tvorte, smejte sa spolu, pomáhajte si, pomáhajte iným, choďte von. Keď sa bude tlieskať rodičom, budú na balkóne prví. Ste ich hrdinami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

CAPTCHA *