Čas detstva a rodičovstva

Koľko času má detstvo?
Presne toľko, koľko času majú dospelí na to, aby im stihli pripraviť plný batôžtek detstva, z ktorého budú môcť čerpať v dospelosti. Nesmie byť deťom ťažký, ale určitú váhu by mať mal, aby vedeli, že ho majú.

Mali by v ňom nájsť dostatok objaviteľských podnetov, radosti a láskavosti. Kopu smiechu, hier a pohybu. Kľúčik k zručnostiam priateľstva, spolupráce, empatie a rešpektu. Dostatok sebaúcty a sebahodnotenia. Nemal by v ňom chýbať zmysel pre zodpovednosť, samostatnosť, vynaliezavosť a odvahu. Každý voľný kúsok vyplňte dôverou a bezpečným, ničím nepodmieneným prijatím.

Aj rodičovstvo potrebuje svoj čas. Doprajte si ho.
Batôžtek nebude stačiť. Potrebujete riadne veľký lodný kufor.Vložte si doňho svoje jasné priority. S úprimnosťou a otvorenosťou k sebe i k deťom. Priložte súlad v myslení, hovorení a konaní.Pridajte plné zdieľanie života s deťmi. So všetkými farbami a emóciami daného okamihu. Viete tým poskytnúť deťom základnú spätnú väzbu, či je svet ozaj taký, aký ho vnímajú. Zvyšok vyplňte všímavosťou, záujmom, porozumením a pochopením. Všímajte si deti a reagujte na vekom meniace sa potreby. Buďte pri nich. Dobre ich poznajte. Aby ste im vedeli pomôcť. Aj vy sa im dajte spoznať. Aby vám verili. Zaujímajte sa o svet svojich detí. Ich rast poznania a múdrosti umožňuje rásť i vám.
A ak by vám zostal ešte kúsok voľného priestoru, vložte si tam spokojnosť so svojim miestom v živote.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

CAPTCHA *